Hranirea albinelor

Polenul in hrana albinelor
Granulele de polen sunt bine uscate (8% apa), cand trecand polenul dintr-o mana in alta se aude un sunet metalic. O alta modalitate de constatare a uscarii este aceea de a freca cateva granule intre degete. Daca sfaramaturile nu se omogenizeaza si raman independente, totul este in ordine.

Paste si amestecuri pentru hranirea albinelor
Pasta de polen si miere. Pasta se prepara din 1 parte polen si 1,25 parti miere, framantand cele doua ingrediente. Polenul strans de albine, conditionat si conservat se macina fin. Atat mierea cat si polenul trebuie sa provina de la familii de albine sanatoase.

Prepararea siropului de zahar pentru albine
Siropul de zahar se prepara la rece sau la cald. Cand preparam siropul la rece, punem in vas apa necesara si apoi turnam zaharul in reprize, amestecand continutul pana la dizolvarea totala. Insistam asupra faptului ca zaharul trebuie dizolvat total, in caz contrar aparand cristalizarea "mierii". 

Prepararea serbetului de zahar, miere, pentru albine
Mierea folosita trebuie sa nu fie zaharisita sau daca este, se lichefiaza in prealabil. Dupa ridicarea vasului de pe foc, racim amestecul pana la 40-50 grade C si amestecam cu o lingura mare de lemn pana la formarea serbetului. Produsul final se toarna in tavite captusite cu hartie cerata...

Serbetul de zahar folosit in apicultura
Folosirea serbetului de zahar, sau zahar cu miere, este recomandata tot timpul anului, in toate cazurile, cu exceptia hranirilor de completare. Se poate "fabrica" o cantitate mai mare de serbet care se depoziteaza in locuri cu temperatura de 8-12 grade C, impachetat in pungi, sau in recipiente etanse...

Paste de zahar si miere folosite in apicultura
In principiu se procedeaza amestecand la rece 4 parti de zahar pudra si o parte miere (mierea usor incalzita). Framantarea se face energic, trebuind sa rezulte un produs de consistenta aluatului.

Un comentariu: