Calendarul apicultorului

4 comentarii:

 1. Calendarul apicultorului - luna august 2011 Partea I
  Pentru majoritatea apicultorilor din tara luna august incheie culesurile principale. Sfarsitul culesurilor atrage dupa sine reducerea activitatii albinelor. Acestea stau linistite pe scandurica de zbor si foarte putine continua sa mai zboare aducand apa necesara cresterii puietului. Seara zumzetul albinelor care ventila stupul in timpul marelor culesuri nu se va mai auzi acum. La urdinis va fi o liniste deplina. Trantorii incep sa fie izgoniti din stup semn al apropierii zilelor reci de tomana. Ca urmare a incetarii culesurilor matcile incep sa-si reduca considerabil ponta, iar cantitatea de puiet se micsoreaza tot mai mult.
  In acest conditii apicultorul iscusit va incepe pregatirea familiilor pentru iernat. El va controla individual fiecare familie de albine, notand in carnetelul de stupina urmatoarele:
  cantitatea de hrana care se afla in cuib la aceasta data
  cantitatea de pastura
  calitatea si cantitatea de puiet prezenta in cuib in aceasta perioada
  calitatea matcii si varsta acesteia daca nu a fost marcata.

  Toate notarile care se vor face in carnetelul stupinei la acesta data sunt estimative si provizorii. Acum este momentul sa inlocuim matcile necorespunzatoare cu matci de la rezerva stupinei sau cu matci achizitionate de la statiunile omologate.
  Cantitatea de hrana necesara iernarii in bune conditi a famiilor de albine este de 18-20 kg miere si de 2-3 kg pastura necesara in primavara. Mierea pentru iernat trebue sa fie de calitate superioara si sa provina de la culesurile din vara pe cat posibil.
  Este total interzis ca familile de albine sa intre in iarna cu miere de mana (acolo unde sunt dubii se va face obligatoriu testul mierii dupa metodele deja cunoscute).
  Daca in urma testelor s-a constatat ca mierea este de mana, atunci apicultorul va inlocui aceasta miere cu faguri capaciti de la rezerva stupinei. In lipsa acestora se va folosi apinvert sau sirop de zahar ambele in amestec cu protofil.
  Personal daca m-as afla intr-o astfel de situatie, pentru completarea rezervelor de hrana as alege apinvert in amestec cu protofil deorece aceasta hrana prezinta o serie de

  RăspundeţiȘtergere
 2. avntaje. Inainte de administrarea protofilului se va citi prospectul respectand intocmai dozele si gramajul necesar unei familii de albine.

  Ce este apinvertul?
  apinvert este o hrana sub forma lichida foarte pura compusa exclusiv din zaharoza si componentele acesteia: fructoza si glucoza
  apinvert nu conţine niciun tip de zahar care sa afecteze sistemul digestiv
  conţinutul crescut de fructoza reduce tendinţa de cristalizare in stup, chiar si in cazul temperaturilor scazute
  acest tip de hrana nu are miros (sansele de a se declansa furtisagul in stupina sunt minime)
  folosind acest surogat al mierii se va exclude din start infometarea intregului stup datorita cristalizarii pe timpul iernii
  administrand apinvert la completrea rezervelor de hrana pentru iarna, riscul sa apara diareea este aproape in totalitate exlus, uzura albinelor dispare in acest moment deorece invertaza nu mai are loc, iar albina ce ia hrana din hranitor o depune direct in faguri, urmand ca imediat hrana sa fie capacita.
  Totusi cei care vor completa rezervele de hrana cu sirop de zahar vor tine cont de indicatile date de apicultorii cu experienta. Indicatiile pentru prepararea siropului se gasesc in literatura apicola.
  Furtuisagul este mult mai activ in momentul administrarii siropului de zahar datorita aditivilor si prafurilor care se gasesc in compozitia sa pentru a se cristaliza. Aceste prafuri fac siropul sa miroase si de aici se poate declansa furtisagul in stupina (mirosul este cel mai dezvoltat simt la albina).
  In regiunile unde nu exista cules de toamana, pentru a stimula ponta matcii pe o perioada mai indelungata se va trece la hranirile de stimulare in vedrea obtinerii unui numar cat mai mare de albina tanara pentru iernat. In cazul in care se fac hraniri medicamentoase cu sirop sau apinvert in amestec cu protofil se va aplica aceasta hranire intreg efectivului din stupina pentru a se evita furtisagul. Se mai pot folosi cu bune rezultate si fagurii din stup sau de la magazia stupinei pe care se gasesc mici portiuni de miere, deoarece se stie ca mierea este hrana preferata si cea mai agreata de albine

  RăspundeţiȘtergere
 3. Magazile vor fi ridicate de pe stupi, iar stupilor orizontali li se va pune diafragma. Cuibul va fi restrans la 9-8 faguri urmand ca stramtorarea definitiva a cuibului sa aiba loc mai tarziu. Puterea unei familii de albine se masora toamna prin intervalele ocupte de albina. Pentru a estima corect puterea unei familii de albine in diminetile mai reci cu temperaturi intre 0 si -1 grad celsius apicultorul va ridica podisorul si va numara intervalele ocupate de albina. La 4 intervale ocupate de albina vom lasa in cuib 5 faguri cu miere, capaciti pana la jumatate sau mai bine de jumatate. Fagurii trebue sa aiba minim 2,5 kg miere si maxim 3-4 kg.
  Din punctul meu de vedere o familie de albine cand intra la iernat trebue sa ocupe minim patru intervale pentru a trece cu bine peste iarna. Familiile slabe vor fi unificate din toamna obtinand astfel primavara familii puternice. Daca familia este bagata slab la iernat, apicultorul va pierde miere si timp pretios in primavera.
  In aceasta perioada apicultorul constiincios va lupta cu bolile si dauntorii albinelor. Din acest motiv eu personal la 4-5 zile dupa exstractia de la floarea soarelui efectuez primul tratament impotriva varozei, iar urmatorul tratament va fi efectuat la 7-8 zile dupa primul tratament (culesul de la floarea soarelui este ultimul cules al zonei din care ma aflu).
  Cu cat tratamentul din luna august este mai timpuriu si mai corect aplicat, cu atat albinele ce vor ierna vor fi mai sanatoase, nesupte si vlaguite de paduchi. Pe la sfarsitul lunii august sau in prima decada a lunii septembrie eu introduc si benzile de mavrirol asezate deasupra ramelor din cuib, transversal, timp de 7 zile. Dupa cele 7 zile benzile de mavrirol sunt intoduse in mijlocul cuibului urmand a fi scoase dupa circa 38 de zile (in momentul oranduirii definitive a cuibului).
  In ceea ce priveste introducerea benzilor de mavrirol parerile sunt diferite in randul apicultorilor. Paduchele varoa distructor este un paduche ce sta pe albine si moare in prima faza prin inhalarea vaporilor degajati de substanta activa in care au fost impregnate benzile. Mai tarziu moartea paduchelui survine in urma contactului pe care albina il are cu banda introdusa in mijlocul cuibului. Daca banda de mavrirol este introdusa tarziu cand albinele sunt aprope inactive, banda nu mai are niciun efect. In concluzie banda de mavrirol este benefica doar atunci cand albinele sunt inca active.

  RăspundeţiȘtergere
 4. Ultimul sau ultimile doua tratamente sunt cele cu varachet. Acestea vor fi efectuate in momentul in care suntem siguri ca in mijlocul cuiburilor de albine nu mai exista puiet de nicio varsta. Numarul de tratamente este hotarat de apicultor in functie de gradul de infesatre al coloniilor. Folositi foaea de control asezata pe fundul stupului in momentul admimnistrari tratamentelor in potriva paduchelui varoua deoarece veti opserva gradul de infestere al colonilor si tot odata veti fi siguri ca varachetul este bun.
  In stupina se vor efectua urmatoarele lucrari:
  se vor efectua tratamentele specifice fiecarei stupine in parte
  se vor folosi pentru tratarea bolilor si daunatorilor la albine numai medicamente omologate si testate la institutul de cercetare apicola
  tratamentle cu varachet vor fi effectuate atunci cand afara sunt 12 grade calsiua
  se va citi cu atentie prospectul orcarui medicamentului inainte de administrare
  administrati albinelor maedicamentele strict necesare pentru a evita intoxicarile medicamentoase
  se vor lua masuri provizorii in vederea mentinerii caldurii in cuib atunci cand noptile devin reci pentru a prelungi ponta matci
  se vor procura cele necesare impachetraii definitive a cuibrilor
  se vor pregati materialele necesare confectionarilor gardurilor de protectie in potriva vanturilor
  se vor micsora urdinisele pentru evitarea furtisagului  Giurgila Mihai Catalin
  Oras: Tg Frumos, Jud. Iasi
  Telefon: 0727706953
  E-mail: catalingiurgila@yahoo.it

  RăspundeţiȘtergere