miercuri, 8 februarie 2012

MATCA PERFORMANTA?

In repetate randuri s-a spus ca numai matcile tinere si profilice sunt capabile sa genereze familii puternice si rentabile, dar parerea mea, este, ca trebuie sa analizam mai atent problemele legate de varsta si de prolificilitate matcilor, dar si de o folosire justa a lor.

In cele ce urmeaza va propun sa analizam impreuna comportamentul unei matci tinere. Matcile tinere si atent selectionate in decursul unui an apicol trebue sa detina in zestrea lor genetica urmatoarele calitati:
  • sa realizeze o mare cantitate de albina tanara, in cursul lunilor august si septembrie, astfel ca la intrarea in iarna,75% din albinele unei familii puternice sa constitue generatia rezultata din ouale depuse in cele doua luni; acest lucru presupune o activitate sustinuta in jur de 1000-1200 oua zilnic timp de 50-60 zile, deci un efort mediu, dar de lunga durata, echivaland cu cantitatea de puiet depusa in intreaga perioada a culesului de la salcam, in numai 12-14 zile;
  • la iesirea din iarna matca tanara trebue sa-si reia ouatul intr-un ritm vioi, asigurand astfel in cele 50-60 de zile ce preced culesul de la salcam o familie foarte puternica in compozitia careia sa nu mai exsiste albine care au iernat. Acest efort l-as considera mediu, dar de lunga durata ouatului incepand in ritmul de 200-300 oua zilnic, urcand mereu pana la 2000-2500 oua catre sfarsitul intervalului;
  • matca trebue sa mentina o activitate de maxima intensitate pe timpul culesului de la salcam (14-16 zile), a acelui de la tei (16-20 zile), a celui de la floare soarelui (23-30 zile), cand media oualor depuse atinge cifra de peste 2000 pe zi; un efort considerabil pe parcursul a 60 de zile la capacitatea maxima de ouat a matcii;
  • matca de caliate trebue sa mentina mai apoi o ponta convenabil in intervalele dintre principalele culesuri ,care sa se ridice la media de 1200-1500 oua zilnic pentru a pastra familia de albine la un nivel ridicat in vederea atacarii si valorificarii cu succes a culesului viitor. Aceasta presupune un efort mediu si pe o durata aproximativ de 30 de zile activitate de loc neglijabila.

In concluzie, putem afirma ca activitatea prestata de o matca in primul an de viata este epuizanta, nu atat prin numaul de oua depus, ci cu deosebire prin ritmul ouatului,conducand la o stare de exstenuare.

Acest lucru este pe deplin confirmat de activitatea prestata de mataca in al doliea an al vietii ei cand, calitatile si posibilitatile ei se reduc cu 25-30% ca urmare a eforturilor depuse in primul an. De altfel, acesta este motivul pentru care din experienta dobandita in apicultura de ani de zile recomand tutror colegilor apicultori schimbarea matcilor in ficare an dac este posibil, fiindca numai matca tanara si atent selectionata este capabila de asemenea eforturi.

Intrarea in productie a matcii tinere este considereata oportuna in jurul datei de 1 august profitand din plin de calitatile pe care matca tanara le are oua toamna pana tarziu, chiar daca culesurile din natura sunt slabe sau stimularea lipsete desi stimularea famililor de albine toamna si primavara in apicultura moderna trebuie sa fie un lucru fundamental .

Dupa o pauza de 90 de zile, prilejuita de anotimpul de iarna, matca tanara reia ouatul foarte timpuriu,de obicei la sfarsitul lunii ianuarie, inceputul lunii februarie, ceea ce asigura o dezvoltare normala a familiei sale in vederea culesului de la salcam,pe care il valorifica in conditii optime.

Alegerea oricarei date pentru intoducerea matcii tinere nu tine seama de aceste doua avantaje principale, ouatul matcii pana tarziu si reluarea ouatuli cat mai de vreme in primavara dar din experienta propie va pot spune ca aceste doua insusiri ale matcii sunt cheia succesului in apicultura.

Intr-adevar, o matca tanara intra in productie imediat dupa culesul de la salcam, are toat timpul sa epuizeze la culesul de tei,rapita,floarea soarelui sa-si piarda in mare parte aptitudiniea de a oua toamna pana tarziu si relua ouatul primavara foarte de timpuriu. Este cunoscut faptul ca cele mai bune matci se obtin in cursul lunilor mai-iunie, cind cresterea lor ar fi favorizata atat de conditile din natuura, cat si de materialul biologic necesar matcilor, albinelor, trantorilor, insa acest lucru contrazice afirmatia aterioara, in sensul ca matcile tinere obtinute in iunie ar imbatrani sau s-ar epuiza pana la data de 1 august cand am preconiza intrarea lor in productie.

Explicatiile in acest sens sunt date in cele ce urneaza: matcile tinere trebue verificate inainte de a intra in productie fiindca s-a constatat ca nu toate pot fi de calitate si nu putem risca sa introducem in stupina matci dubioase, bolnave cu defecte sau slab ouatoare ,tocmai spre sfarsitul sezonului apicol cand cele ne corespunzatoare ridica mari probleme chiar apicultorilor experimentati. In spiritul celor spuse mai sus vom creste matci in perioada optima mai-iunie dar pana la intarea intararea in productie 1 august le vom supune la verificari in familii ajutatoare formate in acest scop sau in familii puternice (nuclee) unde s-au imperecheat.

La aceste matci vom urmari:
  • daca depunerea oualor este normal, compacta pe fagurele intreg de sus pana jos pe ambele fete;
  • daca ouale sunt fecundate, dand nastere la albine, nu la trantori;
  • daca ritmul ouatului este corespunzator cu numarul albineleor din familie;
  • daca albinele eclozionate sunt normale, bine dezvoltate si active;
  • daca nu au aparut botci pentru schimbarea linistita a matcii, banuind ca are un defect ascuns al ei depistat numai de albine.
Sistematizand cele enuntate in acest articol, concluzia generala este urmatoarea:
  • matca tanara este considerata matca sub varsta de un an;
  • matca profilica si de calitate este matca verificata;
  • intrarea in productie a matcii se face la 1 august.
Apicultor, 
Giurgila Catalin

Un comentariu:

  1. Buna seara ! D-l Catalin ,va multumesc pt acest articol , a fost si este de mare ajutor . Am intrat de un an in randurile apicultorilor dar mia fos in gand reializarea de matci productive ,am cumparat 5 roiuri ,azi 22iulie 2013 am procedat la schimbarea linistita .TEO ALESD BIHOR

    RăspundețiȘtergere