joi, 19 ianuarie 2012

TRANTORIREA MATCII




                                                            

                                        Trantorirea matcii

Trîntorirea matcii este o anomalie prin care  matca devine incapabila partiala sau totala  de a produce descendenti femeiesti.

Cauzele acestei anomalii sunt: 
  1. absenta împerecherii,
  2. insamantarea insuficienta,
  3. ponta de matca batrina.
1. Absenta împerecherii

Matcile tinere, care din anumite  motive  raman neîmperecheate, nu isi pot fecunda ouale si  chiar daca devin prolifice produc numai trîntori

Asemenea matci se tradeaza de multe ori prin faptul ca incep ouatul abia dupa 3-4 saptamani  tarziu pentru o matca normala aceasta anomalie este legata de faptul ca ovarele matcii au avut probleme la dezvoltare.

Absenta împerecherii este atribuita de obicei conditiilor meteo  nefavorabile si a lipsei de trantori apti pentru imperechere, dar trebuie sa se stie ca  reusita acesteia este conditionata si de maturitatea sexsuala a tinerei matci.

Din cate am  observat maturitatea  sexuala are loc in primele doua saptamani de viaţă a tinerei  matci,iar de reusita împerechierii este responsabila albina din stup care indeamna matca inca din primele zile sa faca zboruri de recunoastere ca mai tarziu sa aiba loc zborul nuptial.

2. Însamantarea insuficienta

Este cunoscut faptul ca prin contactul sexual matca preia de la  trintorii cu care se imperecheaza spermatozoizi cam 5-6 milioane. Acesti spermatozoizi ajung in spermateca  matcii iar cu aceasta rezerva de sperma matca ponteaza regulat 4-5 ani. Totusi se mai intampla ca matcile virgine sa preia putina sperma si atunci rezerva  din spermateca  se epuizeaza prea repede.

Matcile,defecte cu insamintare de proasta calitate,se recunosc si prin extinderile mici ale cuiburilor  si a pontei razlete. Dupa un timp ele produc in afara de putin puiet de albine lucratoare si  puiet de trantor in  celule de lucratoare,iar  deseori inceteaza ponta. Este clar ca aceste matci trebuiesc de urgenta inlocuite.

3. Ponta de matca batrina

Un comportament asemanator cu cel expus mai sus il au la varsta inaintata matcile imperecheate corect.

Dupa o reducere  vizibila a activitatii care apare dupa ce matca implineste 3-4 ani  incepe sa se instaleze ponta de matca batrana. Puietul lor de albine lucratoare,atat de uniform pina acum,incepe sa se amestece crescand cu puiet de trintor.

Unii apicultori considera ca aceasta scadere a pontei  se datoreaza epuizarii progresive a ovarelor si a cantitatiii de sperma. Specialistii care au cercetat  viata matcilor batrane timp de 4-5 ani,au constatat ca formarea ouălor in ovare  fusese incetinita, dar in nici un caz sistata.

Cind matcile care au fost examinate erau sanatoase,spermateca lor continea destula sperma.Dar majoritatea spermatozoizilor erau imobili si formau asa numita samanta inelata.

O matca a carei spermateca contine astfel de spermatozoizi poate fecunda ouale numai partial sau deloc, si din acest motiv devine partial sau totalmente trantorita.

Acesta ciudata efectiune a spermatozoidului este probabil o degenerare a peretelui spermatecii care consta intr-un epiteliu unistratificat si intrun invelis traheal foarte dens.

Cu toate ca spermatozoizii depozitati sunt intr-o stare numita anibioza si de aceea au probabil un metabolism minimal.

Giurgila Mihai-Catalin Tg-Frumos-Iasi


Un comentariu:

  1. Matca se mai împerechează dupa un an sau o data in viată . Si daca puteti sami spuneți. Matca a început ponta in ianuarie si de o data sa oprit brusc luteti sami spuneti cauza ?

    RăspundețiȘtergere